Standard FCI nr. 343
Originea
Termenul corso nu are nici o legatura cu insula Corsica, ci vine de la cohors un cuvant latin care la inceput definea spatiul in care erau inchise vitele si care sta la originea cuvantului curte. Evident precum toti cainii de acest tip, stramosii lui sunt masivii molosi antici folositi de romani in arene si in razboaie.
Aspectul general
Este un caine destul de voluminos, solid, viguros si totusi elegant. Contururile nete ale corpului sau scot in evidenta musculatura puternica. Lungimea capului atinge aproximativ 36% din inaltimea la greaban.
Proportii importante
Lungimea corpului este un pic mai mare decat inaltimea la greaban. Lungimea capului atinge aproximativ 36% din inaltimea la greaban.
Inaltimea la greaban: 64-68 cm la masculi, 60-64 cm la femele. Este admisa o toleranta de ? 2 cm. Greutate: masculi 45-50 kg, femele 40-45 kg.
Capul
Capul: Lat, tipic molossoid, cu o usoara convergenta a axelor longitudinale superioare a craniului si botului. Craniul larg, avand latimea egala cu lungimea, sau chiar un pic mai mare. Stop marcat. Trufa neagra si voluminoasa cu nari mari si bine deschise.
Urechile: Triunghiulare atarnande, late la baza, prinse mult deasupra arcadelor zigomatice. Deseori sunt cupate in forma de triunghi echilateral.
Ochii: De dimensiune medie, foarte usor exoftalmici, aproape ovali si plasati in fata. In functie de culoarea robei culoarea ochilor este cat mai inchisa posibila. Privire vie si atenta.
Botul: Puternic, patrat, in mod evident mai scurt decat craniul, aproximativ 1/2 din lungimea craniului. Latimea botului este egala cu lungimea, fata anterioara a botului este plata.
Buzele: Cele superioare moderat relaxate, acopera maxilarul inferior astfel incat ele sa delimiteze conturul profilului inferior al botului. Maxilarele foarte late si groase cu ramurile mandibulare curbe, muscatura in usor prognatism inferior, cea in cleste este admisa dar este de nedorit.
Dentitia: Incisivii superiori ating cu fata anterioara incisivii inferiori.
Gatul, linia superioara, corpul
Gatul: Robust, musculos la fel de lung cat capul.
Corpul: Solid, fara a fi masiv. Lungimea corpului este un pic mai mare decat inaltimea la greaban. Greaban bine marcat si mai inalt decat crupa. Crupa lunga si lata usor oblica. Torace adanc pana la nivelul coatelor si bine dezvoltat in toate cele trei dimensiuni.
Spatele: Drept, ferm si foarte musculos. Zona renala scurta si solida.
Coada: Prinsa oarecum sus, foarte groasa la baza. Este taiata la a patra vertebra. In actiune este purtata in sus, dar nu vertical sau curbata pe spate.
Membrele
Umerii: Lungi, oblici si foarte musculosi.
Trenul anterior
Brat puternic, antebrat drept si foarte robust. Carp si metacarp elastic.
Trenul posterior
Coapse lungi si late, conturul posterior al coapsei este convex. Gambe uscate. Lable nu tot atat de compacte precum cele antarioare.
Roba
Parul: scurt, stralucitor si foarte strans pe corp. Subpar fin.
Culori si semne
Negru, gri-plumb, gri ardezie, gri deschis, culoarea cerbului, roscat deschis, ruginiu, tigrat. Exemplarele roscate sau tigrate au pe bot masca neagra sau gri, care nu trebuie sa depaseasca linia ochilor. Se accepta o mica pata alba pe piept, pe varful labilor sau pe nas.
Temperamentul
Principala caracteristica a psihicului unui Cane Corso este echilibrul - o calitate foarte importanta, care ar trebui sa fie prezenta la orice caine de protectie.
Defecte eliminatorii
Divergenta axelor cranio faciale, trufa total depigmentata, linia nasului concava sau convexa, prognatism superior, depigmentare partiala sau totala a pleoapelor, heterocromie oculara, strabism, coada prea scurta, par semilung, orice culoare care nu e prevazuta in standard, pete mari albe.
Citeste anunturi vanzare/ cumparare/ donatie Cane Corso
Prezentare realizata de: Preda Lucian