Standard FCI nr. 185
Originea
Trebuie sa spunem, dintru-nceput, ca Pinscherul Pitic nu are nici o legatura cu Dobermann-ul si ca, de fapt, el este o rasa mult mai veche decat acesta.
Pinscherul Pitic, care era utilizat la "vanatoarea" de soareci, reprezinta rezultatul unor incrucisari dintre cateva rase de terrieri si Pinscherul German. Avand in vedere pasul elegant si modul de ridicare a membrelor este foarte posibil sa fi fost facuta si o infuzie de sange de Ogar Pitic Italian. Cert este ca numele acesta, Pinscher, in germana inseamna terrier. In fapt, Pinscherul a fost cunoscut si sub numele de Micul Terrier German.
Inainte ca rasa Pinscher pitic (Zwergpinscher) sa fie clasificata separat de celelalte ,se raspandise in Germania si in Peninsula Scandinava un Pinscher de talie medie (40-48 cm la greaban) din care ,prin selectarea exemplarelor de cele mai mici dimensiuni ,s-a obtinut varietatea pitica.Rasa a fost recunoscuta oficial in anul 1879.In anul 1895 a luat fiinta in Germania Pinscher Club ul German (devenit apoi Pinscher Schnauzer Klub) ,dar interesul pentru varietatea pitica a rasei a aparut la inceputul secolului al XX lea ,iar popularitatea ei a crescut in al treilea deceniu ,dupa ce a fost adusa in Statele Unite ,unde ,in anul 1929 ,a fost fondat Miniature Pinscher Club of America.In ultimii ani ,succesul acestui caine mic este in continua crestere.
Aspectul general
Este un caine a carei conformatie se inscrie intr-un patrat ,cu toracele adanc ,spatele rectiliniu si abdomenul retras.Capul este ingust si fusiform ,cu bot viguros si bine proportionat.Ochii sunt de marime medie ,usor ovali si negri.Urechile trebuie sa fie foarte mici ,prinse sus ,drepte sau atarnate.Roba este formata din par scurt ,neted si lucios ,negru-albastrui sau maro-ciocolatiu ,cu pete maro-deschis sau maro-roscat in diferite nuante.Coada este prinsa sus si purtata ridicat ,dar de obicei taiata scurt.
Temperamentul
Mereu vigilent ,inteligent si credincios stapanului ,cainele de aceasta rasa da dovada de un surprinzator curaj ,avand in vedere dimensiunile sale foarte mici.Este un caine bun de agrement si de paza ,foarte bun pentru vanarea soarecilor.Se misca intr-o maniera caracteristica ,cu un mers la trap ,are un comportament vioi si este foarte combativ.
Altele
Reprezentant de marca al familiei "piticilor", Pinscherul Pitic este un caine extrem de popular si apreciat. Creatie a chinologiei germane, acest mic animal se remarca prin structura sa compacta, musculatura dezvoltata, parul scurt si lucios, conturul sau cu linii foarte bine cizelate.
Un companion extrem de "prezent", acest "pitic" este foarte curajos, exigent si tenace. Un caine mandru, elegant ca aspect, curajos, chiar in exces, si care latra cu foarte mare usurinta, un "caine mare", cu un corp poate prea mic pentru un caracter atat de combativ! In unele situatii, Pinscherul nu se sfieste sa "se dea" la confratii de talie mult mai mare decat a sa. In general, el este un caine relativ ponderat in relatiile cu celelalte animale si placut cu copiii, cu conditia insa ca acestia sa nu-l sacaie prea tare. Este destul de suspicios cu strainii, dar comportamentul sau este total dependent de maniera in care este socializat din frageda pruncie. Pinscherul Pitic poate invata foarte multe, dar mai ales ceea ce il intereseaza! Pentru a-i "fasona" caracterul este indicat sa fie plimbat, de mic, in medii populate cu caini si oameni. Veti ramane uimiti cu cata usurinta va va intelege si va va asculta acest caine! Pentru toate caracteristicile enumerate mai sus, Pinscherul Pitic poate fi numit "regele toy-lor".
Ca structura, el este un caine ce nu depaseste 25-30 de centimetri la greaban si o greutate de 5 kilograme. Dar mare atentie la mancare! Hraniti-l corect, altfel veti avea un caine obez! Pinscherul este un caine perfect adaptabil vietii de apartament si nu va suferi daca nu are si o gradina sau o curte. Atentie, insa, este foarte sensibil la frig!
Acest caine nu are nevoie de un program special de exercitii fizice, dar este bine sa i se ofere ocazia sa alerge si sa se joace ori de cate ori este posibil. Tinand cont de curiozitatea naturala si dorinta de explorare a lumii ce-l inconjoara, tentativele sale de evadare trebuie stopate. Ca longevitate, Pinscherul Pitic poate trai aproximativ 15 ani sau chiar mai mult.
Raspandire: In jurul anului 1900, aceasta rasa trece Oceanul Atlantic si ajunge in Lumea Noua, concomitent cu aparitia sa pe scena chinologica franceza. Cel de Al Doilea Razboi Mondial determina o scadere a numarului de exemplare, dar in perioada imediat urmatoare Pinscherul cunoaste o noua dezvoltare in Germania, Statele Unite si Brazilia, tari unde efectivele de Pinscher Pitic sunt foarte importante. Nu putem ignora nici efectivele de calitate prasite in Israel, de catre deja faimoasa canisa Hamayan sau cele din Rusia, unde rasa inregistreaza o crestere de popularitate semnificativa.
Inteligent, sportiv, mereu "prezent" si vesel, rezistent si usor de intretinut, apt convietuirii in apartament, Pinscherul Pitic se recomanda a fi o rasa ce merita o mai mare atentie din partea iubitorilor de caini si poate fi o optiune de succes pentru toti cei ce doresc sa detina un caine de rasa. Noi vi-l recomandam!
Cainele Pinscher pitic ,creat in Germania din exemplare de talie medie ,a cunoscut o mare popularitate in Statele Unite ,incepand cu deceniul al treilea al secolului nostru.Raspandit ca un caine de companie si de paza ,Pinscher a fost selectionat initial pentru starpirea soarecilor.Acest catelus robust si vioi ,cu un mers saltaret caracteristic ,era practic necunoscut inainte de anul 1900 in afara granitelor Germaniei.Are un aspect asemanator unui Dobermann ,dar pitic ,ceea ce nu trebuie sa surprinda ,deoarece pentru crearea rasei Dobermann a fost folosit si Pinscherul.
Ingrijire: Nu necesita o toaletare speciala ,roba este foarte usor de ingrijit (sunt suficiente o periere saptamanala si o baie la 3-4 luni).
Mediu de viata: Este un caine excelent pentru apartament ,datorita dimensiunilor sale mici si parul foarte scurt.
Citeste anunturi vanzare/ cumparare/ donatie Pinscherul Pitic
Prezentare realizata de: Bradea Valentin