Standard FCI nr. 243
Originea
U.S.A.
Aspectul general
Malamutul de Alaska este una dintre cele mai vechi rase arctice de câini de tractiune, un câine puternic, de constructie solidã, cu pieptul bine coborât si un corp puternic, bine muscularizat.
Toate caracteristicile individuale, inclusiv temperamentul, care nu corespund celor descrise în acest standard trebuie considerate defecte foarte grave.
Proportii importante
Talie: existã un larg evantai natural de dimensiuni la aceasta rasã, talia cautatã si consideratã idealã pentru lucru fiind la masculi de 65,5 cm si 38 Kg iar la femele 58,5 cm si 34 Kg.
Oricum, talia nu trebuie sa fie mai importantã decât proportiile, miscarea sau orice altceva ce influenteazã scopul rasei. Daca la arbitrare doi câini sunt egali ca tip, proportie si functie, va fi preferat cel ce este mai aproape de talia cautatã pentru muncã.
Proportii: înaltimea pieptului este aproximativ egalã cu jumatate din înaltimea la greabãn; punctul cel mai coborât al pieptului este în spatele antebratului. Lungimea corpului, masuratã de la punctul umarului la punctul fesei, depaseste înaltimea la greabãn.
Conformatie: nu sunt permise excesele ponderale, fiind de preferat o bunã proportie între osaturã si talie.
Capul
Este larg si puternic, nici greoi nici grosolan, iar ca mãrime este în raport cu talia exemplarului. Expresia fetei este dulce si sugereazã o dispozitie afectuoasã.
Ochii: sunt dispusi oblic pe craniu, de culoare maron, în forma de migdalã, de mãrime medie. Ochii albastrii constituie defect eliminatoriu.
Urechile: sunt de mãrime mijlocie dar par mici în comparatie cu capul. Au formã triunghiularã, usor rotunjite la vârf. Liniile de prindere sunt distantate între ele si sunt situate pe marginea exterioarã a craniului, la nivelul unghiului extern (superior) al ochiului. Când sunt ridicate, pavilioanele sunt îndreptate lejer spre înainte, iar când lucreazã sunt pliate contra craniului. Urechile prea apropiate constituie un defect.
Craniul: este larg si moderat rotunjit între urechi, se îngusteaza treptat si se aplatizeazã deasupra si împrejurul ochilor, se rotunjeste usor cãtre obraji care sunt moderat plati. Între ochi existã un mic sant. Linia superioarã a craniului si linia superioarã a botului formeaza aproape o dreaptã ce nu prezintã decât o usoarã denivelare la punctul de jonctiune.
Botul: este puternic si masiv, în raport cu craniul, se diminueazã doar putin în lãrgime si grosime, de la jonctiunea cu craniul spre trufã.
Trufa: pentru toate culorile robei, în afarã de rosu, trufa, buzele si pleoapele sunt de culoare neagra. Culoarea brunã a trufei este acceptatã doar la câinii cu roba rosie. "Nasul de zãpadã" cu o bandã mai decoloratã, dispusã median, este acceptat.
Buzele: sunt aderente la maxilare.
Maxilarele: atât cel superior cât si cel inferior sunt mari, cu dinti puternici, iar incisivii se articuleaza în foarfecã. Prognatismul superior si inferior este considerat un defect.
Gitul: puternic si moderat arcuit.
Pieptul: este bine dezvoltat.
Gatul, linia superioara, corpul
Corpul este compact ca si constructie dar, în ansamblul liniei superioare, zona lombarã nu este scurtã.
Spatele: este drept si coboarã in pantã usoarã pâna spre solduri.
Salele: sunt solide si bine muscularizate. Salele prea lungi, care fac spatele sã se arcuiasca, constituie un defect.
Coada: este atasatã in continuarea colanei vertebrale, este purtatã pe spate când câinele nu munceste. Nu este culcatã pe lungimea coloanei, nici rulatã în buclã strânsã, sprijinitã pe spate, nici acoperitã cu par scurt, asemanatoare cozii de vulpe. Coada malamutului este bine îmblanitã si are aspectul unei pene unduitoare.
Trenul anterior
Umerii sunt moderat înclinati, membrele anterioare fiind musculoase si prevazute cu o osaturã foarte puternicã. Vãzut din fatã, antebratul este perpendicular pe metacarpiene. Acestea din urmã, vazute din profil, sunt scurte, solide si usor oblice. Labele sunt de tip "rachetã de zãpadã", strânse si groase, cu pernite cãrnoase, cu aspect ferm si compact. Labele sunt mari, cu degete bine apropiate si arcuite, iar printre degete existã pãr de protectie. Pernitele sunt groase si rezistente, unghiile scurte si groase.
Trenul posterior
Trebuie sa fie puternice, cu coapse foarte bine muscularizate si moderat angulate. Articulatia jaretului este moderat angulatã si coborâtã. Vãzute din spate, atât static cât si in miscare, membrele posterioare sunt perfect paralele cu membrele anterioare. Câinele nu este in partea posteriarã nici prea îngust, nici prea lat. Pintenii nu sunt de dorit si se indeparteazã in primele zile dupã nastere.
Roba
Pãrul de acoperire este gros si aspru, niciodata lung sau moale. Subpãrul este dens, cu o lungime cuprinsã între 2,5-5 cm, uleios, lânos si des. Lungimea pãrului de acoperire, cât si cea a subpãrului este variabilã. Pãrul este relativ scurt pe pãrtile laterale si mai lung pe umeri, pe gât, pe lungimea spatelui si pe crupe. În general, malamutul are un pãr mai scurt si mai rar în timpul lunilor de varã. În expozitii trebuie prezentat in stare naturalã, toaletarea nefiind permisã decit pentru a da picioarelor un aspect curat si îngrijit.
Culori si semne
Culorile obisnuite trec de la gri deschis, prin nuante intermediare, la negru si de la nisipiu, prin nuante intermediare la rosu. Combinatii de culoare sunt admise la subpãr, pentru pete si însemnele pe fond mai deschis si in cazul culorilor secundare. Singura culoare uniformã admisã este albul. Albul este preponderent întotdeauna pe pãrtile inferioare ale corpului, pe membre, pe labe si pe cap, unde delimiteazã masca. O dungã albã pe frunte si/sau guler, sau o patã pe greaban sunt atractive si admise. O culoare discontinuã, pete pe bot, sau portiuni de corp sunt respinse.
Miscarea
Malamutul are o miscare regulatã, vioaie si hotaratã. Este agil pentru greutatea si talia sa. Partea posterioarã produce o fortã de propulsie care se transmite pãrtii anterioare printr-o regiune lombarã bine muscularizatã, aceasta însusire asigurând un pas uniform si alungit. Privite din fatã sau din spate, membrele se miscã în linie dreaptã, nici prea apropiate, nici prea departate. La trap sustinut, membrele au tendinta de a converge spre un punct care corespunde cu centrul de greutate al corpului. Orice fel de mers rigid sau orice miscare care nu este dinamicã si nu promite un randament de lungã duratã sunt considerate defecte grave.
Temperamentul
Malamutul este un câine afectuos, prietenos si nu este câinele cu un singur "stãpân". Este un companion fidel si devotat, jucãus când este invitat, dar, în general, impresionant prin demnitate, la o vârstã adultã.
Altele
Utilizare: Câine de tractiune
Clasificare FCI: Grupa a V-a, câini de tip Spitz si de tip primitiv,
sectiunea 1, câine nordic de tractiune,
fãrã probã de lucru.
Defecte eliminatorii
Tot ce se indeparteazã, în raport cu cele descrise mai sus, trebuie considerate ca defecte si vor fi penalizate, în functie de gravitatea lor. Ochii albastri constituie defect eliminatoriu.
N.B. Masculii trebuie sã aibã douã testicule aparent normale si complet coborâte în scrot.
De stiut
RECAPITULARI IMPORTANTE
Când se arbitreazã un Malamut de Alaska, functia sa, care constã în a trage poveri grele, trebuie sã primeze în fata celorlalte însusiri. Severitatea penalizãrii depinde de cât de mult se îndeparteaza subiectul de descrierea malamutului ideal si în ce grad un defect particular va afecta aptitudinile câinelui pentru lucru. Membrele trebuie sã denote o fortã putin obisnuitã si o formidabilã putere de probpulsie. Toate semnele de imperfectiuni ale membrelor sau labelor din fatã sau spate, static sau în miscare, trebuie considerate ca defecte grave. Spuse fiind cele de mai sus, defectele în cauzã sunt urmatoarele: labe plate, coate de vacã, metacarpiene defectuoase, umãr drept, lipsa angulatiilor, mersul rigid, orice miscare necoordonatã si neregulatã, lipsa de substantã, pieptul insuficient de coborât, corp greoi sau usor ca osaturã si proportii în general mediocre.
Citeste anunturi vanzare/ cumparare/ donatie Malamut de Alaska
Prezentare realizata de: Razvan Ditescu